Pacjenci pytają o dietę
Pacjenci pytają: Jak się odżywiać przy stwardnieniu rozsianym? Czy są jakieś specjalne diety przy tej chorobie?
Odpowiadamy: Obecnie nie stosuje się modyfikacji żywienia jako osobnej metody leczenia SM. Jednak stosowanie zdrowej, odpowiednio dopasowanej i zrównoważonej bilansowo diety, brak palenia papierosów i umiarkowana aktywność fizyczna wspierają leczenie SM.
Wraz z postępem choroby może się nasilać niedobór witaminy D, błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Może też występować ryzyko niedożywienia lub problemy z nadwagą.
Dieta ma istotny wpływ na masę ciała, poziom cholesterolu i inne naczyniowe czynniki ryzyka, które mogą wpływać na rozwój SM.
Postęp choroby mogą powodować też niedobory takich składników jak magnez, wapń i żelazo, oraz spożycie dużej ilości sodu.
Odpowiednio skomponowana dieta zmniejsza stan zapalny, odczucie zmęczenia i wspiera układ nerwowy i odpornościowy; zmniejsza ryzyko wystąpienia zaparć i problemów trawiennych, wzmacnia koncentrację i inne funkcje poznawcze.
Warto pamiętać, że dieta nie zastąpi leczenia lekami, natomiast odpowiednio dopasowana, może być dużym wsparciem w poprawieniu stanu fizycznego i zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie.
Na stronieDiety NFZmożna wybrać i dopasować dietę do własnych potrzeb i preferencji, uwzględniając aktualny stan zdrowia.
Zachęcamy Państwa do skorzystania z porad dietetycznych w naszej Specjalistycznej poradni. Zapisy poprzez naszą stronę ptsr.org.pl lub pod numerem telefonu Naszej Infolinii +48 22 127 48 50.