KRS 0000083356
Opcje ustawień
Kontakt

Aktualności

24 Luty , 2023
Dieta bogata w orzechy i nasiona - dlaczego warto?

Dieta bogata w orzechy i nasiona - dlaczego warto?

Ponieważ te maluchy zawierają mnóstwo cennych składników, m.in. kwasy omega-3, witaminy B3, C i E, kwas foliowy, minerały, w tym magnez, potas, żelazo, selen, mangan. Są też bogate w błonnik i białko, zawierają przeciwutleniacze. Ale co jeszcze? Obniżają cukier oraz zły cholesterol, a podwyższają ten dobry. Mają też działanie przeciwzapalne, wspierają układ nerwowy, ale też regulują pracę jelit.  Mimo, że choć bogate w tłuszcze, to te zdrowe! Dają uczucie sytości i zmniejszają apetyt, ochraniając przed spożywaniem „pustych kalorii” co jest idealne dla osób, które chcą zredukować swoją masę ciała lub mają problem z poziomami cukru we krwi czy insulinoopornością.

I tak, np. migdały obniżają cukier, są dobre dla osób z nadciśnieniem, zmniejszają ryzyko  nowotworów.
O orzechach laskowych mówi się, że poprawiają funkcjonowanie mózgu i zapobiegają chorobom zwyrodnieniowym mózgu, np. Alzheimerowi.
Badania wskazują też na niesamowite właściwości orzechów włoskich - mają one bowiem w sobie dużo polifenolii, kwasów tłuszczowych omega - 3, błonnika, magnezu ale też duże stężenie antyutleniaczy. To wszystko wpływa więc np. na zmniejszone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, ale również na regulację stanów zapalnych.
Nasiona słonecznika mogą działać przeciwzapalne, ponieważ prażone nasionka zawierają dużo witaminy E. Ponadto, słonecznik ale też również siemię lniane są bogate w tzw. lignany, które to z kolei wpływają na gospodarkę hormonalną, mają właściwości antyzapalne czy antyrakowe.

Badacze poświęcają coraz większą uwagę orzechom, nasionom i ich składnikom, oceniając ich rolę protekcyjną oraz skuteczność w remielinizacji czy zmniejszania zapaleń w SM. Wyniki wielu z tch badań jest obiecujących (np. Sharifi i wspł, 2021; Pompura i wspł. 2020, Åsa Ljunggren-Rose i wspł., 2020; Ganji i wspł., 2019; Jellinek i wspł, 2013) i podkreśla rolę składników odżywczych zwartych w orzechach i nasionach.

Powrót